Kinderopvang Heyendael


Peuters

Peutergroep vanaf 2,5 jaar
Ook kinderen die onze kinderopvang niet eerder bezochten mogen vanaf 2,5 jaar instromen.

Op de bovenverdieping van de Blauwe Vlieger zijn drie peutergroepen: Kikkersprong, Walvisbaai en Zwaluwnest. Vanaf 2,5 jaar maken de kinderen een overstap naar één van deze groepen. Voor de overstap is een wenbeleid, zodat ieder kind kan wennen aan de verandering. De peutergroepen hebben een maximale bezetting van 16 kinderen per dag met twee pedagogisch medewerkers, gebaseerd op leidster-kind ratio

De peutergroep is een samenkomst van leeftijdgenootjes. Er worden veel ontwikkelingsgerichte activiteiten aangeboden aan de kinderen, van knutselen tot leeftijd gerelateerde spellen. Er wordt voor gezorgd dat de kinderen ook expressie kunnen uiten, dit door dansen, zingen en andere activiteiten. Doordat er geen kleine kinderen aanwezig zijn op de groep kan er makkelijker met fijn speelmateriaal gespeeld worden, zo wordt de fijne motoriek extra gestimuleerd door bijvoorbeeld knippen, hamertje tik en kleine kralen rijgen. Kinderen zijn vrij om te kiezen of ze mee willen doen aan een activiteit. Soms wordt de groep opgesplitst om zo beter in te kunnen gaan op de behoefte van de kinderen. Aan de hand van de behoefte van kinderen wordt er gewerkt met thema’s. Wat er op het moment speelt bij de kinderen wordt op in gegaan door activiteiten aan te bieden, zo kan het zijn dat twee thema’s door elkaar lopen.

Door het samenspel met leeftijdsgenootjes is er veel stimulans. De kinderen leren van elkaar en zijn aan elkaar gewaagd in het spel. Samen naar de wc gaan daagt voor de ‘jongere’ kinderen uit om ook een plas op de wc te proberen. Door de grote zelfstandigheid van de kinderen kunnen ze al veel helpen met dagelijkse bezigheden zoals fruit snijden en opruimen. Op de peutergroepen wordt ook al kennis gemaakt met de basale regeltjes, die van toepassing zijn bij de start van de basisschool, zoals opruimen na het spelen, rekeninghouden met een ander, zindelijkheid etc.
Reactie van ouders Andre en Janneke

Onze ervaring met de peutergroep was erg positief. Onze zoon begon in deze groep rondom zijn derde verjaardag (daarvoor bezocht hij een andere groep in Kinderopvang Heyendael). In het begin was het heel moeilijk, er waren tranen bij bijna elk afscheid. Maar, geleidelijk werd het beter toen onze zoon aan de peutergroep gewend raakte en door de aandacht van de groepsleiding en ook van de stagiaires! Wij hebben het gevoel gekregen dat hij zeker sterker is geworden door zijn tijd met de grotere kinderen en met gestructureerde activiteiten bij de peutergroep. Toen hij uiteindelijk met school begon, vonden wij het afscheid een beetje verdrietig en vonden wij de transitie naar school veel makkelijker dan wij hadden verwacht. Dus, wij zouden de peutergroep zeker aanraden!